Úterý
18.
říjen

Výlet za klenoty Saských zámků

Kategorie: Cestování, Komentáře: povoleny - 0
Výlet za klenoty Saských zámků

Nevíte kam ještě v Čechách na výlet? Jestliže hledáte jako výletní cíl nějaké zajímavé místo či přímo zámek, tak zkuste naše severní sousedy. Pokud to nemáte daleko do Německa, konkrétně do Saska a chcete vidět něco jiného než Drážďany, tak zkuste některý z následujících zámků. Ať již Weesenstein, který je velmi zajímavý, Pillnitz, nebo Moritzburg, všechny jsou jen kousek od dálnice D8 (A17) a dají se snadno nalézt. Pokud byste si snad posteskli po češtině, tak zkuste oblíbený Moritzburg a naopak na Weesensteinu i přes mnoho turistů uslyšíte češtinu jen zřídka. Velmi užitečná vám může být stránka www.schloesserland-sachsen.de, kde najdete kompletní seznam vašich případných výletů. A pozor nelekejte se některých cen za prohlídku, běžně se nedělají prohlídky s průvodcem, které jsou mnohem dražší, než pouhé vstupné do zámku.

Zámek Weesenstein aneb malý saský Krumlov

Pokud si budete někdy chtít naplánovat výlet na nějaký zámek v Německu, tak rozhodně stojí za úvahu překrásný zámek Weesenstein kousek od našich hranic se Saskem. Weesenstein se nachází v malé obci Müglitztal, kde od nepaměti (přesněji od roku 1318) dominuje údolí říčky Müglitz (Mohelnice). Původně zde byl vystavěn hrad, který měl dohlížet na strategickou obchodní cestu přes krušné hory nazývanou Kulmer Steig neboli chlumecká stezka. Tento hrad během své sedmisetleté historie prodělal opravdu velké množství přestaveb. I přes ně však zůstalo zachováno původní gotické jádro hradu, čnící nad později dostavěnými zámeckými budovami, které postupem času rostly nikoliv vzhůru, jak bývá obvyklé, ale k úpatí skalnatého kopce pod hradem. Je to opravdu zajímavé bludiště chodeb a schodišť, kde se od panských pokojů dostaneme vzhůru přes sklepení až ke stájím.

Zahrada zámku WeesensteinZámek WeesensteinZámek Weesenstein

Zajímavá však není pouze budova, ale také slavná jména spjatá se zámkem Weesenstein. Pro zámeckou historii představuje nejdůležitější období především panování rytířů z Bünau, kteří Weesenstein vlastnili cca 350 let a za jejichž vlády se původní hrad začal přetvářet v rozsáhlý zámek. Rytíři z Bünau však nejsou důležití jen pro Saskou historii, ale také pro tu naší. Krom jejich německých držav jim náleželi i rozsáhlé statky u nás, jako například Děčín, Jílové, Libouchec a Blansko.

Od roku 1830 pak Weesenstein patřil saské královské rodině a zvláště si ho oblíbil Král Johann, který zde přeložil do němčiny Dantovu božskou komedii.

Schloss Pillntz

Chcete-li vidět opravdu nádherný zámek nebo přesněji zámecký komplex, tak můžete zvážit návštěvu zámku Pillnitz. Krom samotné rozlohy zámku, skládajícího se z několika paláců, je zajímavá i jeho architektura. Ta je totiž inspirovat čínskou módní vlnou, která se šířila Evropou za vlády kurfiřta a krále Augusta II., který měl zalíbení ve všem čínském. Není se čemu divit, vždyť za jeho vlády spatřil světlo světa první evropský porcelán, známý jako Míšeň.

Pillnitz - schody k LabiPillnitz BergpalaisPillnitz Wasserpalais

Ovšem zpět k zámku. Pillnitz je silně inspirován čínskou architekturou, na střechách a sloupech je poznat podobnost s čínskými stavbami. Za všechnu tuto čínskou okrasu vděčí Pillnitz Augustovu dvornímu architektovi Pöppelmannovi, který je autorem i mnoha jiných významných staveb jako např. známého Zwingeru. Samotný zámek Pillnitz sloužil jako letní rezidence a místo pro pořádání zábav na dvoře Augusta a jeho následovníků. Velmi chytře je zde také vyřešeno napojení na někdejší dopravní infrastrukturu. Z nedalekých Drážďan se k zámku dalo připlout lodí po Labi a zakotvit u schodiště pod vodním palácem, přes které se potom vcházelo do rajské zahrady uzavřené mezi vodním a jeho protějškem horským palácem.

Pohádkový zámek Moritzburg

A co takhle na návštěvu za Popelkou? Víte, že onen krásný zámek, z jedné z našich nejoblíbenějších vánočních pohádek „Tři oříšky pro Popelku“, se nachází v Sasku? Jedná se o zámek Moritzburg. Nachází se jen kousek severně od Drážďan v krásné krajině plné zvěře a turistů. Je nutné podotknout, že tento zámek, pojmenovaný podle saského kurfiřta Mořice (Moritz), sloužil původně jako lovecký. V současnosti se však zdejší lesy hemží spíše turisty.

Moritzburg - pohled přes voduMoritzburg - Fasanenschlösschen u bývalé bažantniceMoritzburg - maják na velkém rybníku

Samotný zámek stojí na ostrově uprostřed rybníka a za svou dnešní podobu vděčí přestavbě z doby Augusta II., kterou vedl opět jeho oblíbenec Pöppelmann. Interiér možná není až tak bohatě vybaven, ale za vidění stojí především rarita zvaná Federzimmer, neboli péřová místnost, kde je k vidění postel a další doplňky vyrobené a zdobené peřím.

Krom samotného zámku je zajímavý i jeho rozlehlý park, kde je na dohled od Moritzburgu vystavěn ještě tzv. Fasanenschlösschen, tedy „bažantí zámeček“ postavený v rokokovém stylu s čínskými motivy. A nedaleko něj je na břehu rybníka i nádherný maják, který působí až pohádkovým dojmem. Rozhodně tyto dvě stavby stojí za vidění a Moritzburg jakbysmet.

HODNOCENÍ: